Over ons

Fred Bratvogel

Fred (Den Haag, 1957) is een gepassioneerde muzikale autodidact. Hij begon op jonge leeftijd met accordeon spelen en later kwam daar het elektronisch orgel bij. Fred speelt ‘op gevoel’ en uit het hoofd.

Op latere leeftijd ging hij meer ‘werk’ van de muziek maken. In 2006 schafte Fred een mooi Yamaha Tyros (2) keyboard aan en kwamen zijn muzikale activiteiten in een stroomversnelling. Het nieuwe instrument kreeg hij snel goed in de vingers en hij ontving vele complimenten voor zijn spel. In 2009 maakte hij de stap naar optredens binnen Zeeuwse zorginstellingen.

Vanaf 2013 werd dit meer en meer beroepsmatig en begon hij ook zang (koren) te begeleiden en een cabaretgroepje. Zijn interesse voor Hammond- en theaterorgels bleef overigens ook bestaan.

“Na mijn verhuizing vanuit Zeeland – met inmiddels een nieuw Yamaha Genos keyboard – naar Gelderland in 2021 bouwde ik een nieuw muzieknetwerk op.

En zo kwam de prettige samenwerking met de eveneens in Den Haag geboren Marijke tot stand.”


Marijke Bruin

Marijke is geboren op Scheveningen, deel van Den Haag, maar ook een Arnhems meisje met een Amsterdams hart. Ze zingt al vanaf haar kindertijd en tegenwoordig de hele dag door, tijdens haar beeldende werk, het koken, fietsend of onder de douche. Zingen is haar passie.

Ze is opgeleid als beeldend kunstenaar, docent beeldende vorming, maar is ook muzikant en en ondernemer in de kunsten en mag met recht een culturele duizendpoot genoemd worden.

Een jaar of 20 geleden kwam ze in aanraking met de salsamuziek, omdat ze per toeval in de Amsterdamse salsa-scene en in salsabandjes terecht kwam. Ze speelde er dwarsfluit, trompet, zong coro’s en soms de lead. Nu heeft ze al vijf jaar haar eigen salsaband Orquesta Catambú en zingt ze in diverse bands.

“Door mijn contact met Fred kwam ik op het idee meer Nederlandse liedjes te gaan zingen. Een fijne samenwerking ontstond. Ik kende nog zó ontzettend veel mooie liedjes uit mijn jeugd. Ik zing ze met veel plezier voor u.”


Haagse Hopjes

Wie kent ze niet ? Haagse hopjes, de heerlijke koffiesnoepjes uit Den Haag zijn beroemd. Wie heeft dit snoepje bedacht? Waarschijnlijk komt de naam van Baron Hendrik Hop. Hij hield erg van koffie én van snoep. Toen hij in 1794 naar Den Haag verhuisde kwam hij tot zijn plezier te wonen boven een suikerbakker.

Het verhaal gaat dat hij op een avond zijn kannetje met koffie, suiker en room op de kachel liet staan en in slaap viel. Toen hij wakker werd was de koffie totaal ingedikt tot een klont. Het bleek een heerlijke lekkernij te zijn en hij vroeg zijn onderbuurman de suikerbakker het snoepje na te maken De baron noemde de brokken ‘Swarte Oostervogt’ brokken maar het snoep is nu bekend onder de naam Haagse Hopjes.